Adresa
vaše
forme!

Blog

Obuka plivanja za odrasle

,,Ne plivam, ali znam da se održavam...’’

,,Plivam, ali ne znam da zaronim glavu...’’

,,Znam da plivam, ali se jako brzo umorim...’’

Prema najnovijim istraživanjima, preko 50% odraslih ljudi u Srbiji ne zna da pliva sigurno, a ovo su najčešći odgovori na pitanje o nivou plivanja. Pod sigurnim plivanjem podrazumeva se da čovek može samostalno da zapliva frontalno, da tokom plivanja ne dolazi do naglo ubrzanog disanja i da moze u svakom trenutku da se okrene i pliva na leđima. Ovi elementi zahtevaju osnove tehnika prsnog i leđnog plivanja.

Odrasli plivanje

Kada govorimo o obuci odraslih ljudi, ovo su dve tehnike kojima najviše posvećujemo pažnje na početku. Pored njih, lepo je znati i tehniku kraul (muški stil), a ako želite da baš budete zapaženi na plaži, tu je i delfin tehnika. Naravno, telesna motorika i kondicija svakog čoveka igraju veliku ulogu u obuci, ali ne i presudnu. Osećaj plutanja je takođe nešto što se uči na početnim časovima. Uporedo ćete naučiti i da se ne umarate od tog disanja. Ali, najvažnije je da imate jaku volju, jer je za plivanje potrebno vreme.

A  koliko je to  vremena?

Prema našoj metodologiji i iskustvu, odrasle osobe savladaju osnove sigurnog plivanja za 10 – 15 časova. Brzina obuke zavisi naravno i od razmaka časova, a preporučujemo da se trenira 2 do 3 puta nedeljno.

Kakva je naša metodogija rada?

Kroz ove tri reči možemo da opišemo šta možete da očekujete: stručnost, strpljenje i podrška. Svi naši instruktori su se profesionalno bavili plivačkim sportovima pa će Vam svaka vežba biti pokazana više puta, imaćete kompletan utisak kako izgleda pravilno plivanje. Važno je naglasiti da su instruktori od početka pored Vas u bazenu, sve dok ne savladate sve elemente sigurnog plivanja.

Treba naglasiti da je plivanje veština koja se unapređuje celog života. Naš bazen je idealan za početne korake - zaveslaje, a kroz obuku ćete savladati sve elemente koji su potrebni za sigurno plivanje u bilo kojoj prilici.

Matija Silaški

Oznake: plivanje, swim, škola, odrasli