Adresa
vaše
forme!

Blog

Osteoporoza

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, usred koje dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju i one postaju lomljive.

Jedan od osnovih preduslova da bi se ovo stanje izbeglo je redovna fizička aktivnost , kako u mladosti, tako i u zrelom dobu i starosti. Naravno pored fizičke aktivnosti veoma je značajna i ishrana, koja treba da bude bogata kalcijumom i vataminom D.

Iako su žene sklonije ovom problemu, ni muškarci nisu izuzeti

Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen čuva kalcijum u kostima žene.

Nedovoljna količina estrogena u organizmu žena prouzrokovaće osteoporoze, čak i kada ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D u telu.  U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2 – 3% koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena. 

Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Kada nivo testosterna počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.

Ova tiha bolest najčešće se primeti tek kada dođe do preloma kostiju .  Zato je veoma  važno pravovremeno odreagovati.

Prevencija mora početi još u ranom detinjstvu kroz redovnu i pravilnu ishranu, pravilan rast i razvoj i fizičku aktivnost , što je zadatak roditelja da usmere svoje dete. Cilj prevencije je dostići pik koštane mase do 35. godine života i tako sprečiti razvoj osteoporoze u starijoj dobi, kao i sprečiti pucanje kostiju pršljenova , butne kosti i drugih važnijih kostiju lokomotornog aparata.

Marko Ristić

Oznake: vežbanje, deca, zdravlje