Adresa
vaše
forme!

Blog

Znate li da balet produžava život?

I gle, samo koji dan zatim, zamislimo da je vikend, lep i sunčan, okupe se drugarice na kafi. Skupljaju se obavezno bar jednom mesečno da ukradu svoji momenat, da se ispričaju, da se kikoću kao kada su bile tinejdžerke, odmore i ogovaraju poslovođe, svekrve i neljubazne kasirice. Da razmene novosti, ukoliko promene nisu očigledne poput nove frizure, napupele trudničke tibe, sjajkastog kamena na domalom prstu, držanja... Ček, rekli smo držanja???

Pa da, jedna od naših drugarica je otkila novi eliksir mladosti. Upisla se na časove baleta. ČASOVE BALETA??? Časove baleta u 28, 37, 43... Šta je s tobom? Kakav te balet spopao? Jel se penješ na prste, jel sad možeš špagu, jel ...hm, šta kaže, pa ti si tamo kao, kao ona nilska konjica iz Diznijeve „Fantazije“!? (SMEH)

Smeju se sve četiri, balerina se ne ljuti. Kaže, da joj prija, one hvale njeno držanje. Nije više pogrbljena, od stalnog sedenja za računarom. Čak, nekako se i prolepšala. Aj, ustani, okreni se. Pa, vidi se, zategle se već nogice. Dobra si mačko!

  • I šta radite tamo? Igrate?
  • Pa, ustvari, više vežbamo.
  • Ali kako? Ti ne znaš sve te njihove pokrete, demi-plié, allongé, releve – tih naziva se sećam onda kada me je kao klinku mama vodala na časove baleta.
  • Naučila sam! (kez) Hoćeš sad ovde u sred kafića da ti odigram? Šalim se, bre, vežbamo – trbušnjake, leđnjake, neke super vežbice za noge, razna istezanja. Konačno sam se malo otkočila. Već je počela da me hvata panika da pertle neću moći da dohvatim za koju godinu.
  • Onda to nije balet.
  • Što si naporna, jarac uporni, podznak u ovnu – sve znaš najbolje. Čekaj, bre, pusti me da završim priču. Radimo i balet, vežbe uz štap, na sredini sale i male skokove. Trenutno nam učiteljica (smeh) postavlja i koreogarfiju. Ona još uvek igra u Narodnom. Sledeće nedelje idemo da gledamo Labudovo jezero, nabavila nam je karte preko veze, rasprodaju se čim izađe repertoar.
  • E, znaš da sam skoro na netu naletela na neki članak o tome kako pamćenje koreografija razvija moždane vijuge i podstiče mentalne sposobnosti. U stvari, baš je bio dobar tekst. S uživanjem sam ga čitala.
  • Draga moja, jesam li ti rekla da BALET PRODUŽAVA ŽIVOT!!!

***

  • A, šta si rekla kojim danima su časovi?

Iva Ignjatović

Oznake: zdravlje, ples, dance, balet