Adresa
vaše
forme!

Blog

Sve prednosti sportskog plesa za razvoj vašeg deteta

S druge strane, tehnika podrazumeva jasno određene pozicije tela prilikom izvođenja plesnih figura. Da bi ih plesači uspešno demonstrirali i uvežbavali, neophodno je pravilno držanje tela, koje između ostalog podrazumeva, ispravljena leđa, podignutu glavu, fokusiran pogled.

Jedan od telesnih pokazatelja niskog samopoštovanja su upravo savijena leđa, spuštena glava, izbegavanje direktnog kontakta očima... Gotovo je nemoguće izražavanje sopstvenosti kroz estetski oblikovan pokret ukoliko smo emotivno inhibirani. Osvešćivanje emocija, realno vrednovanje soptvenih slabosti i vrednosti, vodi emocionalnoj kontroli koja nam daje sigurnost i otvara mogućnost konstruktivnog samorazvoja.

Moženo primetiti dvosmerni uticaj sportskog plesa. S jedne strane trenažni proces, kroz metode samoosnaživanja i introspekcije, utiče na razvoj i rast samopoštovanja iznutra, a ples sa svojim specifičnostima i karakteristikama, gradi telesnu naviku pravilnog držanja tela, kao jednog od spoljašnjih pokazatelja visokog samopouzdanja, koji se vremenom prenosi i na funkcionisanje u svakodnevnom životu, izvan treninga i takmičenja.

Formacijski sportski ples, kao jedna od plesnih disciplina, podrazumeva grupne treninge, gde deca ostvaruju socijalne  kontakte, zadovoljavaju potrebu za druženjem, pripadanjem grupi, ali gde je za uspeh izuzetno važna saradnja između članova tima i samim tim gotovo nemoguće da jedan od članova formacije ostane povučen i ne ostvaruje komukaciji. Forme kretanja, držanja tela, estetski oblikovan pokreta, oslobađaju mladu osobu emotivnih inhibicija i nesigurnosti, ali ne treba zanemariti ni propise oblačenja u sportskom plesu. Fizički izged plesača na takmičenju podrzumeva raskošne i lepe kostime, uredne frizure, šmiku i ukrase za plesačice, što sve dovodi do zadovoljstva fizičkim izgledom što je takođe važan element samopouzdanja. Izvođenje plesnih figura podrzumeva osmeh, neverbalnu komunikaciju sa partnerom, publikom, sudijama, što daje još jednu prefinjenu notu performansu. Dinamični latino ritmovi, energični standardni plesovi, mnoštvo boja i osmeha, sami po sebi bude pozitivna osećanja i radost učešća na takmičenju.

Tanja Vlaisavljević

Oznake: vežbanje, deca, zdravlje, ples, dance